Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „По следите на дима“: Тютюн и табу

БНР Новини

Как стана така, че тютюнът е най-популярното растение, а пушенето - широко разпространен и социално приемлив навик? Както подсказва заглавието, ще търсим отговорите на тези въпроси в психоанализата, а също в акразията - вървенето срещу собствената добра преценка - понятие, завещано ни от древногръцките философи.

Рационалното начало трудно  ще ни даде задоволителен отговор, затова пък скритата част на айсберга - несъзнаваното, подсказва интересни догадки.

Защо кампаниите против тютюнопушенето не дават желания ефект и какво е принцип на позитивната грешка? Как племенникът на Фройд Едуард Бернайс успява да популяризира през 50-те години на ХХ в. пушенето и да убеди жените, че еманципацията "дими" и минава през цигарата. 

Разглеждаме социалния и социализиращия фактор на пушенето и неговите трансформации през XXI век. Разговаряме с психолога Андрей Ганев, с Мартин Димитров - директор на рекламна агенция, с изкуствоведката Весела Ножарова.

Ще чуем музиканта Велислав Стоянов, както и писателя Милен Русков, който задава въпроса: "Що за свят и що за раса е тази, при която тютюнът може да стане най-популярното растение?"



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна