Eмисия новини
от 19.00 часа

БСП няма да се върне в парламента тази седмица

Явор Божанков - депутат от БСП
Снимка: БГНЕС

Уважаваният юрист и конституционалист професор Александър Джеров е категоричен че парламентът може със закон да опрости дълговете на вероизповеданията. Когато дълговете са натрупани от публични вземания като данъци и осигуровки, това е уреждане на задълженията между правен субект и държавата, тоест няма вмешателство на държавата във верските дела и следователно въпросът е юридически, а не политически, убеден е той.

Никоя политическа сила не трябва да извлича дивиденти и да се заиграва с вероизповеданията, категоричен е обаче депутатът от „БСП за България“ Явор Божанков. Той коментира проектите за промени в Закона за вероизповеданията пред БНР, тъй като БСП няма да се върне в парламента за обсъждането им на второ четене:

„Нашите условия, за да се върнем в Народното събрание, ги поставихме ясно, както и причините, поради които напуснахме. Ние напуснахме поради много сходни причини и днешните събития показват, че сме били прави. Нашето отсъствие ясно показва, че въпросният закон мина с гласовете на ДПС и ГЕРБ, но кворумът беше осигурен от „Патриотите“. Колкото и да обвиняват някого в договорки, макар че са част от управляващото мнозинство, нямаше да водим този разговор, ако те просто бяха напуснали залата. Моето мнение е, че това не е случайно! Връщам се на гласуването на Изборния кодекс, когато отпаднаха преференциите, тогава една част от тях гласуваха „за“, една – „против“. Според мен, играят двойна игра - от едната страна правят кворум, за да мине решението, а от другата страна - за пред избирателите - говорят друго“.

От юридическа гледна точка, всяка неяснота по толкова важен законопроект, логично раждане напрежение и хората искат да знаят как се харчат техните данъци, каза депутатът:

Аз съм съгласен като юрист, че Народното събрание може да даде, но целесъобразно ли е да даде тази амнистия? Какво ще отговорим, ако утре например майки на деца с увреждания или болници със задължения дойдат и кажат: „Ами в затруднено положение сме, по-малко ли заслужаваме ние?“. За мен този прецедент е опасен и той ще има трайни последици в българското право. Не мисля, че законодателят докрай е предвидил всички тях.

Има политически консенсус, че финансирането на духовници отвън трябва да се прекрати и вероизповеданията да се финансират прозрачно от държавата, допълни той, но уточни:

„Но тази амнистия няма никаква връзка с това! Кой гарантира, че те ще престанат да получават това финансиране отвън“.

В края на седмицата Националния съвет на БСП ще реши дали партията да се върне в НС, както и кой да е водачът на листата за евродепутати.


Още от