Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникален спектакъл за 85-годишнината на Крикор Азарян

| обновено на 15.03.19 в 08:15
театър „Азарян“

Националния дворец на културата ще отбележи 85 години от рождението на режисьора проф. Крикор Азарян с постановката „Чехов по три“, която може да се гледа единствено тази вечер от 19 часа на сцената на театъра, който носи неговото име. За втора поредна година ще бъде връчена награда за ярко постижение в театралното изкуство.

Датата не е избрана случайно - това е рожденият ден на проф. Крикор Азарян, който в петък щеше да навърши 85 години. Заглавието на постановката „Чехов по три“ препраща към трилогията по руския класик, която проф. Азарян успя да направи, въпреки напредването на болестта.

Става дума за „Чайка“, „Три сестри“ и „Вишнева градина“, разказва дъщерята на режисьора Хермина Азарян:

„Няма да бъде един обичаен спектакъл, както са свикнали, сюжетен. Автори на този мултимедиен спектакъл са Антоанета Бачурова и Влади Люцканов. Там, където е възможно, ще бъдат възстановени сцени, защото „Чайка“ и „Три сестри“ отдавна не се играя. Играта на живо ще бъде преплетена с видео от няколкото филма „Умно село“, които Антоанета Бачурова и Влади Люцканов направиха за професора и от документалния филм „45 градуса по Азарян“ на Лилия Абаджиева“.

Именно поредицата „Умно село“ е запечатала част от съветите на проф. Азарян към актьорите по време на репетициите на „Три сестри“ в Младежкия театър „Николай Бинев“.

Деян Донков, Марин Янев, Валентин Ганев, Койна Русева и Малин Кръстев са само част от актьорите, които ще се качат на сцената. Те ще играят откъси от постановките на Азарян по Чехов.

Хермина Азарян казва, че всичко на сцената ще е спонтанна и емоционална изява.

Във фоайето на театъра, който носи неговото име, ще бъде подредена изложба с плакати от постановки на режисьора през годините.

След представлението ще бъде връчена и награда на името на Азарян за ярко постижение в театралното изкуство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна