Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейства на сирийски затворници ще проведат шествие пред Европейския парламент

2
Снимка: europarl.europa.eu


Семейства на сирийски затворници, известни като "Семейства за свободата", ще проведат шествие с автобуси пред Европейския парламент в Брюксел. Автобусите ще бъдат облепени с плакати на техни близки, обявени за изчезнали. Семействата настояват евродепутатите, както и депутатите в различни страни на ЕС, да окажат натиск върху сирийския режим, за да узнаят съдбата на близките си, както и да се потърси отговорност от сирийския режим за неговите действия.

"Сирийските военни и милиции имат имунитет и никой не може да ги осъди, ако убият ваш близък", каза в интервю за "Хоризонт" правозащитникът Ануар Албуни. Според него режимът в страната има роля за извършеното в нея от групировката "Ислямска държава". 

"Ситуацията в Сирия не опира до режим, а до престъпници, които прогонват хората. Как ще поискате от сирийците да се върнат под контрола на тези, които са убили техните близки, родители, деца и са разрушили къщите им? А и до днес сирийските закони им дават имунитет. Те не могат да бъдат осъдени, ако извършат престъпление в Сирия. И кой ще защити хората при това положение? От 8 години милиони са убити, 150 задържани са изчезнали и никой не знае нищо за тях, 16 хиляди пък са починали след мъчения. И след като веднъж са те принудили да напуснеш страната, да се върнеш обратно означава да кажеш: "Давам ти втори шанс да ме убиеш". 

По думите му сирийският режим може да скалъпи обвинения срещу всеки и никой не може да го спре. Няма независими съдилища, всички са под контрола на президента, добави Албуни.

Според него има решение и то е намесата на международната общност, като бъдат включени Русия, Китай, Европейският съюз и Америка.

Цялото интервю с правозащитника Ануар Албуни чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна