Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроектите на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс влизат в правната комисия

Продължават разискванията на промените в ЗУТ и в Закона за водите

Снимка: Ивайло Михайлов

Правната комисия в Народното събрание ще обсъди на първо четене законопроектите на ГЕРБ и ДПС за промени в Изборния кодекс. ГЕРБ връщат старите по-ниски прагове на преференциите, а ДПС предлагат по-висок праг на преференциалния вот, отпадане на ограниченията за разкриване на избирателни секции в страни извън Европейския съюз и въвеждане на видеонаблюдение в изборния процес. Промените в Изборния кодекс се внасят дни след като парламентът отхвърли ветото на държавния глава върху разпоредби в закона.

Народното събрание ще продължи с разискванията по второто четене на промените в Закона за устройство на територията и в Закона за водите. На първо четене влиза и законопроектът на НФСБ и ВМРО за пълна забрана за употреба на наргилета на обществени места.

Със законопроекта на патриотичните партии се забранява не само пушене на наргилета в закрити обществени помещения, но и се забранява продажбата на наргилета на деца.

Окончателните промени в Закона за устройство на територията предвиждат Дирекцията за строителен надзор, а не общините, да премахват незаконно поставените преместваеми обекти, които са върху държавни имоти, в това число и върху морските плажове. Друга част от промените предвиждат строители, които не са вписани в регистъра на браншовата камара, да могат да изграждат само жилищни и вилни сгради до 300 квадратни метра.

Предложенията в Закона за водите, направени от ГЕРБ, удовлетворяват исканията на организациите в сектора. Мотивите на бранша по отношение измервателните устройства са свързани основно с липсата на техническа възможност за тяхното монтиране при повечето рибни стопанства. Земеделското министерство се обяви в подкрепа на измененията, като смята, че тяхното приемане ще премахне една сериозна финансова и административна тежест върху малките рибопроизводители, които са около 80 процента от общо регистрираните.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна