Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Галъп интернешънъл“: 19% от пълнолетните българи имат колебания за формата на Земята

81% от запитаните в провокативно изследване нямат колебания по въпроса плоска или кълбовидна е планетата Земя. Оказва се обаче, че 8% от интервюираните се съгласяват с твърдението „Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде: че е с форма, близка до кълбо“. Останалите се затрудняват да отговорят. 74% са съгласни, че хора са стъпвали на Луната, 9% - не, а останалите се колебаят. Най-образованите са и онези, които са най-сигурни. 15% се съгласяват с мнението, че ваксините най-често са вредни за хората. 58% са на противоположното становище, а 27% не могат да формират мнение.

Данните са от последното, представително за пълнолетното население на страната изследване на „Галъп интернешънъл“ – независимо от външно финансиране, част от четвъртвековната програма за ежемесечни изследвания. Въпросите, разбира се, са експериментални и не би следвало да се интерпретират като нещо повече от хипотези. Възможно е към тези теми да се намерят и по-различни техники на задаване на въпроса или по-различни формулировки.

Дори да приемем, че въпросът за формата на Земята не е достатъчно ясен, не е докрай коректен или пък, че подобен тип твърдения карат част от хората да се съгласяват, без да се замислят, делът от 8% не е пренебрежително малък - дори и при отчитане на възможното статистическо отклонение, допълват от "Галъп".

Към това трябва да се добавят и 11%, които се затрудняват да отговорят. Така общо 19% от пълнолетните българи имат колебания по въпроса за формата на Земята или не могат добре да схванат въпроса за нейната форма, а останалите 81% отговарят съгласно науката. Това са предимно хора от маргинализираните социални групи в обществото. Последното почти изключва опцията някой да се шегува в отговора, посочват изследователите.

15% от анкетираните се съгласяват, че ваксините най-често са вредни за хората, а 58% - не се съгласяват. 27% не могат да формират мнение. Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени, посочват социолозите. И по този въпрос образованието играе решаваща роля.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна