Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай е готов да помогне на Венецуела за възстановяване на сериозно пострадалата електрическа мрежа в страната

Столицата на Венецуела Каракас остана без ток след мащабна електроавария
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай е готов да помогне на Венецуела да възстанови електрическата си мрежа с оглед на прекъсванията на тока, оставили на тъмно голяма част от латиноамериканската държава през миналата седмица, съобщи в сряда китайското външно министерство.

По-рано тази седмица президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че ще поиска помощ от Русия, Китай, Куба и Иран в разследването на неотдавнашните прекъсвания на електроснабдяването в страната.

Във връзка с мащабната авария главният прокурор на Венецуела Тарек Уилям Сааб стартира разследване срещу лидера на опозицията и самопровъзгласил се за президент Хуан Гуайдо по обвинение за саботаж на венецуелската електроенергийна система. Гуайдо на свой ред обвини правителството за парализиращите страна прекъсвания на тока, описвайки ги като "продукт на корупцията и на неспособността на режима да управлява".

Прекъсванията в електрозахранването започнаха на 7-март след скъсване на стена на язовирът "Гури", оставяйки по-голямата част от страната без електричество. Това доведе и до проблеми за държавната нефтена компания на Венецуела PDVSA, която до началото на настоящата седмица не успя да възобнови износа на суров петрол от основното си пристанище с оглед на  прекъсване на електрозахранването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени