Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българската съкровищница“ – смайващо пътешествие из природата, историята и културата на България

На 12 март в Съюза на архитектите в София бе представено луксозното двуезично (на български и английски) издание на албума „Българската съкровищница” – 450 страници и над 1000 цветни фотографии, разкриващи интересни и малко познати природни и исторически паметници в България. Той е дело на журналистите, фотографи и, най-вече, запалени пътешественици Николай Генов и Румяна Николова.

Авторите на много книги, разказващи за най-екзотични места по света, признават обаче, че българската тема е най-търсена.



Това е втората подобна книга. Когато излезе албумът „България: природа, човек, цивилизации“ се оказа, че останаха толкова много теми и снимки, че решихме да ги съберем в тази нова книга. И с радост забелязваме, че останаха снимки за трета книга, което може би ще е бъдещата ни цел, защото България има своята история, тя е географският кръстопът на цивилизации, тук са минавали много народи със своята култура, събрано е огромно количество артефакти, за които е хубаво светът да научи, тъй като за тях не се знае достатъчно – казва Николай Генов.


Неизбродима е България –
подчертава Румяна Николова. – В нея можеш да пътуваш не само в плоскост, по територията, но и в миналото. Малко страни по света могат да се похвалят с такова изобилие и разнообразие на исторически паметници и такава природа. Ние трябва не само да сме горди, че сме родени на такова място, но и да го ценим, обичаме и работим за това да процъфтява, и да продължаваме да пишем една славна история.


Двамата автори разказват в ярки фотографии за жилищата от неолита край Стара Загора, зората на европейската цивилизация, най-старото обработено злато в света, природните феномени, традициите и много други. В албума е разгледано и българското наследство в списъка на ЮНЕСКО.


В „Българската съкровищница“ сме събрали всичко, което придава на България стойност в историята на света и природата на планетата
– обяснява Румяна Николова. – Това са обекти, исторически факти, природни феномени, които правят нашата страна уникална. Тук днес могат да се видят следи от времето, когато се е зараждал животът на нашата планета, дори следи от катаклизми, които са се случили на друг континент преди милиони години. Грекопитекът, който стои в началото на човешката еволюционна верига, също е оставил следи тук. И всичко това, както и много други факти пълнят една огромна съкровищница, достойна да бъде видяна от света и оценена от него.


До 15 март в Зала 1 на Съюза на архитектите посетителите могат да се насладят и на изложбата с 27 избрани фотографии от албума.


Искахме да има разнообразие, да покажем църкви, стенописи, праисторически паметници, златни и сребърни съкровища от времето на траките, традиции – лазарки, нестинарки, кукери. Така че да има пъстрота, а изложбата да дава един общ поглед за страната. Радва ме, че се правят изложби за България, и не е задължително да пътуват по света скъпите, безценни съкровища, които можем да покажем със снимки. Много дължим на нашата история и природа, много може да се покаже за България и то трябва да се показва
– категоричен е Николай Генов.
Към кого е насочен албумът „Българската съкровищница”?

Както към нас, българите, така и към света – отговаря Румяна Николова. – За нас това би трябвало да бъде основание да живеем с повече радост в тази земя, да видим какви съкровища имаме и да направим всичко възможно да ги опазим и умножим. За света посланието е: елате и вижте каква е България, колко безценни красоти, съкровища и интересни исторически паметници можете да видите тук!
Две изключително успешни изложби в Бразилия, огромен тираж на предишния албум, както и издаването му и във френско-английски вариант по време на изложбата, посветена на България в Лувъра през 2015 година, карат Николай Генов и Румяна Николова със задоволство да признаят, че проектът им наистина е успешен!

Снимки: личен архив


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени