Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР с образователен концерт този петък

Димитър Христов - диригент на Оркестъра за народна музика на БНР

Детската образователна програма на БНР продължава с поредицата „Фолклорно разнообразие“. Оркестърът за народна музика на Радиото с диригент Димитър Христов отново ще зарадва малките си почитатели с концерт този петък от 11.00 часа в Първо студио. Децата ще се запознаят с характерни песни и хорà от различни фолклорни области на България, с неравноделните ритми и особеностите на народните инструменти.

„Музиката има голяма сила, тя е храната на нашата душа. Много е важно да поднасяме по най-добрия начин българската народна музика на най-малките, за да може те да я познават“, каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР маестро Димитър Христов.

„Инвестицията в децата е изключително важна, за да може от съвсем ранна детска възраст те да са запознати с инструментите, с фолклорните области и по този начин да ги подготвим за една любов към музиката и за уважение към нашия бит и фолклор. Това е нещото, което ни прави различни от целия останал свят“, добави той.

Маестро Христов заяви, че образователните им концерти се радват на голям интерес.

„Този диалог запалва много от децата да започнат да свирят на някакви инструменти“, каза още той.

„Трябва да сме горди от това, което имаме. Трябва да го съхраняваме и да се отнасяме с любов и уважение към него", посочи диригентът на Оркестъра за народна музика. Той е горд с това, че интересът към концертите на оркестъра се радват на голям интерес.

„Продължаваме в същия дух“, каза в заключение маестро Димитър Христов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна