Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Марини: В преговорите за Брекзит ЕС за първи път се показа изключително консолидиран

Зад Брекзит стои сериозен умисъл, смята Марини

Аделина Марини в студиото на БНР
Снимка: Кирил Чобанов




Резултатът от гласуването в британския парламент беше очакван, нямаше никаква изненада, отбеляза в интервю за "12+3" Аделина Марини, главен редактора на "Euinside".

"Ако изходим от позицията, че ЕС е къща от карти, чиято стабилност може да бъде нарушена и от най-малкото движение, ЕС успя да постигне максимума, за да изглежда тази къща от карти здрава и стабилна. От страна на ЕС беше направено всичко възможно и даже много повече. То беше направено още първия път, когато Камерън поиска реформи и постигна уникални остъпки, но това не попречи на провеждането на референдума и доведе до сегашния резултат", отбеляза Марини.

Типичен вътрешнобритански проблем е политическата криза. Политическата класа не познава добре ЕС и не знае какво иска от него. Откъснати са от съвременния свят, те живеят с идеите на ранния 20-и век, не си дават сметка какво е постижимо.

Да не забравяме и нещо важно - референдумът не е инцидент. Зад него стои сериозен умисъл, корупция, има доста политици, които имат интерес от целия този хаос. Има проблем с манипулациите и корупцията на целия този изборен процес, включително залози за Брекзит преди рефенердума, смята Марини.

Според нея най-доброто решение ще бъде Великобритания да напусне, за да може да реши вътрешнополитическите си проблеми. Но те нямат визия не само как да напуснат, но и какво ще правят след това. За разлика от Лондон ЕС е готов отдавна с плана за излизане без сделка. Холандия все повече печели, Лондонското Сити е изгубило активи за над 1 трилион, които са дошли в Европа.

ЕС за първи път се показа изключително консолидиран и последователен. Това е изключително рядко в европейската история, защитаваше интересите и на най-малката си членка и на всеки свой гражданин. Това е огромен успех за ЕС, но има и много вътрешни проблеми, които бяха оставени настрана заради Великобритания. Мисля, че посланието на френския президент Макрон добре диагностицира пред какво сме изправени, каза още Аделина Марини.

Финансовият анализатор Цветослав Цачев коментира нестабилността на британската лира. Според него по-трайни изводи ще могат да се правят през следващите дни.

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна