Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се навършват 120 г. от рождението на Панчо Владигеров

Поставя се официалното начало на честванията

Снимка: Петър Папакочев

Големият български композитор Панчо Владигеров се появява на бял свят на 13 март 1899 г. Часове по-рано, но на 12 март, се ражда неговият брат-близнак Любен Владигеров. Двамата получават образованието си в България, а по-късно – в Германия. Любен учи цигулка, а Панчо, който следва пиано и композиция, два пъти става носител на международната „Менделсоновата награда", присъждана от Берлинския университет. През 20-те години на ХХ век композиторът работи в театъра на Макс Райнхард в Берлин, създава ярки творби, части от които използва и в по-късните си опуси.

Панчо Владигеров твори в почти всички музикални жанрове. Автор е на балета „Легенда за езерото“, операта „Цар Калоян“, общо пет клавирни концерта, два концерта за цигулка и оркестър, „Скандинавска сюита“, „Седем симфонични български танца“, две симфонии, „Еврейска поема“ и др. Великолепен пианист, той създава редица клавирни опуси. Развива активна концертна дейност с Любен Владигеров, изпълнявайки и много свои произведения за цигулка.

Снимка: lostbulgaria.com
Днес се поставя официалното начало на честванията, организирани от Националната програма за отбелязване на бележитата годишнина. Първото събитие от изключително богатата програма е тържественият концерт по повод патронния празник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Академичният симфоничен оркестър, дирижиран от Григор Паликаров и млади солисти (студенти и един докторант) ще изпълнят знакови произведения на Панчо Владигеров. Разбира се, ще прозвучи и най-популярното сред тях – Рапсодия „Вардар“.

Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас „Проф. П. Владигеров“ също организира концерт днес. Известно е, че бъдещият композитор израства в Шумен – града, с който остава свързан цял живот. Общината, съвместно с Държавния архив, Музейния комплекс „Панчо Владигеров“, едноименната фондация, Шуменския университет „Св. Константин Преславски“ и Радио Шумен са подготвили мащабно честване. Точно на рождения ден на композитора оркестър „Симфониета – Шумен“ ще изнесе концерт с негови произведения, с участието на внуците му – Александър и Константин Владигерови. Нека припомним, че те са известни джаз музиканти, които от години живеят във Виена. В различни събития и концерти по повод 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров ще се включат и техните брат и сестра – пианистите Катя Владигерова и Панчо Владигеров – младши. По същия повод вече се проведоха концерти у нас и в чужбина – в зала „България“, в НМУ „Любомир Пипков“, в Малта и др. Честванията ще продължат до началото на 2020 г.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна