Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории за онези, които не се страхуват

Бьорк, Жана д’Арк, Андреа Бочели, Анди Уорхол, Урсула Ле Гуин, Кристофър Робин, Ханс Кристиан Андерсен, Анна Ахматова – това са само част от героите в тази книга.
Защото в „Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ Бен Брукс събира историите на точно 100 вдъхновяващи личности, които имат свой собствен път, често пъти различен от представите на другите как трябва да се живее и какъв е смисълът на човешкия живот.
Селекцията на Бен Брукс обаче е необичайна – редом с известните и популярни имена като Бьорк и Жана д’Арк, тук са представени и Луджеин Ал-Хатлул, активистка, която се бори за правата на жените в Саудитска Арабия, шофира, прави клипове и настоява, че жените трябва да имат същите права, както и мъжете. Тук е и Станислав Петров, руски инженер, които през 1983 г. предотвратява избухването на трета световна война. Просто една вечер компютърът в командния център показва, че Съединените американски щати са изстреляли ядрени ракети към Русия. Заповедите в този случай са категорични и ясни – на удара трябва да се отвърне с удар. Станислав Петров обаче не е войник – той не изпълнява заповеди, без да мисли. Куражът му се състои в това, че той проявява търпение и изчаква. Даже чака точно 23 минути, преди да стане ясно, че няма никакви ракети изстреляни към Русия.
„Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ на Бен Брукс излиза с илюстрациите на Куинтън Уинтър, и наистина може да бъде вдъхновяваща книга с всичките тези кратки истории за хора, които не са се страхували да правят това, което искат.


Горещи теми

Войната в Украйна