Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция отчете 33 милиона чужди туристи за 2018 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция отново отбеляза рекорд в сферата на туризма. Българите - масово предпочитат за почивка южната ни съседка и по-конкретно Халкидики, отчитат туроператорите.

В Гърция непрестанно се увеличава броят на чуждестранните туристи. През 2018 година се отчетени рекордните за последните няколко години 33 милиона посещения на чужденци с приход 16 милиарда евро, съобщи Държавната агенция по приходите.

Достигна се до непознат досега феномен – острови като Санторини достигнаха максимума на посещения и ограничават приемането на туристи.

Важен фактор за гръцката туристическа индустрия са и българите, които са сред водещите групи туристи в Северна Гърция и Халкидики. Туроператорите коментират, че поради близостта нашенци подкрепят гръцкия туризъм и извън сезона.

Целта на министерството на туризма в Атина е увеличаване на руските туристи, което е много трудно в конкуренция с България, посочват специалисти. Преди дни беше договорено с руската страна увеличаване на директните полети към гръцките острови в Егейско море и преди всичко към Крит – най-търсеното място за почивка на руската туристическа борса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени