Eмисия новини
от 14.00 часа

Юношите в света са изправени пред влошено здраве, сочи публикация в “Лансет“

Снимка: архив

Юношите в света са изправени пред нарастващо неравенство по отношение на здравето и други социални показатели, съобщават ДПА и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет" и цитирани от БТА.

Първото по рода си детайлно изследване на юношеското здраве показва, че инвестициите в здравеопазването, образованието и правните системи не съответстват на нуждите на увеличаващото се младо население.

За целите на изследването е проследен прогресът по отношение на здравето и благоденствието на младите хора в 195 страни в периода между 1990 и 2016 г. През 2016 г. юношите на възраст между 10 и 24 години са били около 1,8 млрд. души.

Резултатите показват, че през 2016 г. един на петима юноши (324 млн.) е бил с наднормено тегло или е страдал от затлъстяване – повишение със 125 % спрямо 1990 г. Най-засегнати по този показател са страните от Тихоокеанския регион.

Над 50% от юношите по света към момента живеят в страни с ниски и средни доходи и понасят две трети от бремето на болестите сред младите хора.

През 2016 г. един на четирима юноши (430 милиона) е страдал от анемия – с над 20% повече, отколкото през 1990 г. Близо 50 процента от младите хора с анемия живеят в Индия и в Китай. В Индия процентът на анемичните млади жени е почти двойно по-висок от средните глобални стойности.

За целите на изследването са анализирани 12 показатели, сред които тютюнопушене, затлъстяване, анемия, образование, детски бракове, хранене, незаразни болести. 

Проучването е установило, че макар тютюнопушенето да намалява като цяло, през 2016 г. 136 милиона юноши са пушили всекидневно. Процентът на младите мъже пушачи е най-висок в Украйна (30,1 на сто) и Гренландия (31,6 на сто), а сред младите жени – в Гренландия (32,7 на сто).

Според проучването през 2016 г. около 71 млн. юноши са злоупотребявали с алкохол – леко повишение спрямо 1990 г. "Първенци" по този показател са Дания, Финландия и Ирландия, където две трети от младите представители и на двата пола прекаляват с пиенето. 

По отношение на образованието ситуацията почти не се е променила от 1990 г. Абсолютният брой на младите хора, които не са завършили средно образование, е 300 милиона.

В сравнение с младите мъже, вероятността да работят или да се обучават за младите жени е три пъти по-малка, а в страните с ниски и средни доходи – пет пъти по-малка. 

Около 66 млн. момичета са били омъжени в детска възраст.

Над 50% от младите жени в Нигер, Чад, Централноафриканската република и Бангладеш са били омъжени преди 18-годишна възраст.

Още от