Eмисия новини
от 07.00 часа

Мартичка Божилова за "Дворците на народа": Това е история за нас самите

Мартичка Божилова
Снимка: БГНЕС
Филмът "Дворците на народа" ще бъде представен тази вечер на "София филм фест". Режисьори и сценаристи са Борис Мисирков и Георги Богданов. Мартичка Божилова, която е един от продуцентите, представи филма в интервю за "12+3".

Копродукцията между България, Германия и Румъния е заснета в пет държави от бившия източен блок на Европа чрез един мащабен епос за най-представителните сгради за тогавашния политически строй - двореца на Чаушеску в Румъния, сградата на Московския държавен университет, Националният дворец на културата в София, “Палата на федерацията” в Белград и несъществуващия вече Дворец на републиката в Берлин.

Историите им са много различни, но това, което ги обединява, е, че са плод на утопична мисъл за времето си. Затова са толкова грандиозни и за някои хора може би безсмислени. В крайна сметка диктаторите на комунизма са ги строили с идеята да бъдат дворци на народа и за народа, а достъпът до тези сгради беше много труден. Впрочем, това не се е променило до ден днешен.

"Филмът е и продуцентски успех, защото смятам, че показва как се идентифицират около 500 млн. души - бившият съветски блок. Това е история за нас самите - какви сме и защо сме такива. Това е истори, разказана на света с достъпни средства, чрез спомените на хората. Сградите са герои във филма. Чрез тях много широка аудитория би могла да се потопи в този интересен свят, от който в крайна сметка произхождаме".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от