Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Рим представя Леонардо да Винчи като учен

Вицепремиерът Салвини се пошегува, че обсъжда възможността Италия да си върне "Мона Лиза"

Матео Салвини и Джузепе Конте на пресконференцията по повод 500 години от рождението на Леонардо да Винчи
Снимка: БГНЕС

Голяма изложба, посветена на гениалните способности на Леонардо да Винчи като учен, се открива днес в Рим в рамките на отбелязването на 500-годишнината от смъртта му, съобщава БТА.

Изложбата "Науката преди науката" е посветена на изобретенията на художника, който е нарисувал "Мона Лиза". Представени са неговите проекти за хеликоптер и парашут, негови рисунки, които рядко са били излагани, предаде Франс прес.

Редица скици свидетелстват, че Милано е вдъхновил Да Винчи за неговия проект за идеален град. Показан е и негов проект, който цели река Ада в Ломбардия да стане плавателна.

Посетителите ще имат възможност да видят също копия на многобройните машини, проектирани от гениалния ренесансов художник. Сред тях е впечатляващият хидравличен трион.

По същото време Леонардо рисува шедьовъра си "Тайната вечеря". Той проектира също една от първите автономни машини за придвижване, която е предназначена за театралната сцена през 1490 г.

Италианският вицепремиер Матео Салвини днес заяви с шеговит тон, че обсъждал с Франция възможността Италия да си върне картината "Мона Лиза", която е изложена в Лувъра. "Заявявам, че с френския посланик обсъждаме възможността да си върнем Джокондата“, каза иронично той на пресконференция по повод 500-годишнината от смъртта на Да Винчи. “Да оставим шегата настрана - нямаме нужда от други международни кризи".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени