Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардинал Джордж Пел получи 6 години затвор за сексуални посегателства

Кардинал Джордж Пел на излизане от изслушването в съд в Мелбърн.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Австралийският кардинал Джордж Пел, някога трета по значение фигура във Ватикана, а днес изпаднал в немилост, бе осъден днес за педофилия на 6 години затвор, от които трябва да изтърпи най-малко три години и осем месеца, предаде БТА.

Съдията Питър Кид заяви на процеса в Мелбърн, че е взел под внимание „отвратителните престъпления“, извършени от 77-годишния духовник, но също и напредналата му възраст, както и факта, че „иначе е водел безупречен живот“.

Джордж Пел, който твърди, че е невинен и обжалва присъдата, бе признат за виновен в сексуални сношения с двете момчета през декември, но това бе огласено едва в края на февруари по юридически съображения, уточнява АФП.

Най-високопоставеният католически сановник, признаван някога за виновен в изнасилване на малолетни, бе застрашен от 50-годишна присъда за сексуални действия срещу две 13-годишни тогава момчета хористи в Мелбърн през 1996 и 1997 г.

Кардиналът „има право на справедливо и сигурно правосъдие“, заяви съдия Кид, като изрази съжаление по повод „манталитета на тълпата“, присъщ на част от обществото.

„Вие не бива да послужите за изкупителна жертва“, добави той. „Не съм тук, за да съдя Католическата църква“, увери магистратът, като подчерта, че са от значение единствено фактите. 

Съдията наблегна върху „дълбоките“ и „тежки“ последици от престъпленията на духовника върху единия от пострадалите, който днес още е жив, и вероятно върху другия, починал от свръхдоза хероин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна