Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 екодела са образувани през 2018 г.

Снимка: БГНЕС

213 са били делата, образувани по Закона за опазване на околната среда във Върховния административен съд през 2018 година. Това съобщи съдия Любомир Гайдов на семинар по екологично право. Специално за събитието у нас е професор Лудвиг Кремер, дългогодишен консултант на Европейската по комисия въпросите на екологичното право.

Той е обсъдил с върховните съдии казуси, по които съдът се е произнасял през последните години. Коментирано е било, че темите за опазването на чистотата на водите, почвите, въздуха, управлението на отпадъците, проблемите от използването на „кафява“ енергия, както и влиянието на някои инвестиционни проекти върху околната среда, стават все по-актуални.

Професор Лудвиг Крамер е цитирал данни на Европейската комисия и на Европейската агенция за околна среда, според които броят на преждевременните смъртни случаи, дължащи се на замърсяване на въздуха в общността, е около 400 000. За България цифрата е около 15 000 души годишно. Като е припомнил, че Законът за чистота на атмосферния въздух е от 1996 година, а  измененията в него не предвиждат изготвяне на планове за чистота на въздуха при превишаване на пределните за Европейския съюз стойности, експертът е призовал българските граждани активно да се позовават на европейските норми пред българските съдилища, дори и стойностите да не фигурират в българското законодателство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!