Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„100 години Требенище“ - съвместна изложба на България, Сърбия и Северна Македония

Находки от Требенище
Снимка: БГНЕС



На съвместна експозиция на България, Сърбия и Северна Македония ще бъдат показани 440 артефакта от некропола при Требенище край Охрид. Утре изложбата се открива в Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие.

Некрополът край с. Требенище, което е на 14 километра от Охрид и откъдето са артефактите, е открит случайно от българските войски при пътно строителство в края на Първата световна война през пролетта на 1918-а година. Първите пет гроба са разкопани от войници, които предават инвентара на българската администрация в Охрид. По-късно за продължаване на разкопките са изпратени археолозите Карел Шкорпил и Богдан Филов, които проучват още гробове.   

Изложбата „100 години Требенище“ е резултат от съвместната работа на археолозите от Националния археологически музей на БАН, Археологическия музей на Република Северна Македония и Народния музей в Белград. 

Експозицията ще представи на едно място предмети от некропола, които никога не са показвани заедно и принадлежат на фондовете на трите музея.
 
Почти всички предмети от седемте гроба, които са част от постоянната експозиция на Националния археологически музей в София, ще бъдат представени.

В предстоящата изложба македонската страна ще покаже находките от проведените през 1953 и 1954 г. археологически проучвания на 33 гроба от некропола в Требенище.

Експозицията ще се придружава от богато илюстриран каталог на английски език с текстове на учени от трите балкански държави.

Директорът на Националния археологически музей на БАН доц. Христо Попов също ще участва в откриването на изложбата утре в Скопие.

След представянето си в столицата на Северна Македония изложбата ще бъде показана и в София и Белград.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени