Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: България работи за двустранни споразумения при нежелан сценарий за Брекзит

Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

Всички опции все още са открити, след няколко дни ще имаме по-голяма яснота, каза в интервю за "Нещо повече" евродепутатът Андрей Ковачев.

Той подчерта, че все още остава отворен въпросът дали Лондон ще поиска продължаване на срока и за какво.

Имаме и юридически проблем - с изборите. Ако Великобритания тогава все още е пълноправен член, би трябвало да участва и на европейските избори. Но какво ще означава това през следващите пет години също е въпрос с отворен отговор.

Ковачев обясни, че Великобритания може по всяко време преди 29-и март да оттегли молбата си по чл.50 и нещата ще останат, както досега:

"Правителството е това, което подаде молбата и то има право да я оттегли. Всичко е възможно, но не смятам, че Тереза Мей ще направи тази смела стъпка да спаси своята страна от това, което я застрашава.

Проблемът не е в ЕС, ние сме също потърпевши, но трябва да бъдем готови за най-лошия сценарий - напускане на Великобритания без никакво споразумение. Трябва да защитим правата на нашите граждани, които се намират там, по отношение на здравни осигуровки, на пенсионни права и т.н."

България работи от известно време на двустранна основа за избягване на най-лошия сценарий и намиране на двустранни споразумения при нежелан сценарий на 29 март, подчерта Ковачев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени