Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпруги на изчезнали и екзекутирани сирийци на протест в Брюксел

Съпруги на изчезнали и екзекутирани сирийски затворници поискаха Европа да потърси отговорност от сирийския режим за съдбата на техните близки.
Снимка: Ангелина Пискова

Съпруги на изчезнали и екзекутирани сирийски затворници се събраха пред Европейския парламент в Брюксел. Те поискаха Европа да потърси отговорност от сирийския режим за съдбата на техните близки. Протестиращите пристигнаха с автобус, облепен със стотици снимки на техни близки – с изпълнена смъртна присъда или неясна съдба. За някои от тях те нямат вест от години.

Нура Васи живее в Ливан и знае, че съпругът ѝ е екзекутиран.

„Моят съпруг беше много известен активист за мир. Той бе задържан през 2012 година и екзекутиран през 2015-а от военен съд в Сирия. Досега не знам къде е погребан и все още се боря, за да узная това“, казва тя.

Васи получава потвърждение за екзекуцията на съпруга си не от сирийската държава, а от руското посолство в Дамаск. На въпрос защо именно оттам, тя отговори, че Русия е била заинтересована от съдбата на съпруга ѝ като известен активист за човешки права. Малко след това Нура Васи напуска страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна