Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Луфтханза" поръча 40 нови пътнически самолета "Боинг" и "Еърбъс"

Германският авиопревозвач "Луфтханза" (Deutsche Lufthansa AG) заяви в сряда, че е поръчал 40 нови самолета, като в същото време ще продаде шест свои машини А380 на "Еърбъс", за да актуализира флотилията си, съобщава агенция MarketWatch.

Авиокомпания ще закупи 20 самолета "Боинг" (Boeing) от моделите 787-9 и 20 самолета "Еърбъс" (Airbus) oт моделите A350-900. "Луфтханза" също така посочи, че поръчките по официални цени са за 12 млрд. долара, но е договорил значително тяхно намаление.

Новите самолети с два двигателя ще заместят четиримоторните самолети, тъй като те са по-рентабилни и икономични, посочи германската авиокомпания и допълни, че новите самолети ще бъдат доставени между 2022-а и 2027-а година.

Превозвачът заяви, че до 2023-а година планира да продаде шест от своите налични самолета  А380 на "Eърбъс", но без да разкрие цената на сделката. Това решение е взето, след като през миналия месец "Еърбъс" реши да спре изграждането на своя пътнически самолет A380 Superjumbo, тъй като авиокомпаниите проявяват много по-голям интерес към по-малки, двумоторни самолети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!