Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Трябва да отделим религиозното от политическото

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ се отказа от амнистията на дълговете на Главното мюфтийство и ще внесе изменение за отсрочване на задълженията на вероизповеданията, натрупани към края на миналата година.

Това беше един от скандалите в този мандат на ГЕРБ, който имаше огромен обществен резонанс, стигна до джоба на всеки гражданин, каза в интервю за "Нещо повече" политологът Калоян Методиев:
"Белята вече стана, въпреки че беше демонстрирана обичайната гъвкавост от страна на ГЕРБ. Но стигаме до критична точка и скоро ще се разбере дали има потенциал да бутне правителството. Мисля, че има, защото нещата станаха много напрегнати, след като ГЕРБ се оказаха едновременно в прегръдките на ДПС и "Обединените патриоти". В момента ГЕРБ правят рязък завой с обратно навиване на волана, но при всички случаи трябва да се отпуши някакво напрежение. Разговорът за дълговете и несправедливостта в обществото вече е започнал", смята Методиев.

Според него "проблемът е, че слагаме знак на равенство между една политическа партия и едно вероизповедание, което е заплаха за стабилността в държавата и всяко правителство може да се превърне в заложник на тази формула. Като светска държава трябва да отделим религиозното от политическото".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна