Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йомер Челик: Решението на ЕП да замрази преговорите с Анкара е нищожно и без никаква стойност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на управляващата партия в Турция Йомер Челик определи като “нищожно и без никаква стойност“ за Турция вчерашното решение на Европейския парламент да замрази преговорите с Анкара. По думите му вотът показва, че Европарламентът е под контрол на крайнодесните тенденции.

Говорителят на Партията на справедливостта и развитието определи в Туитър подхода на комисаря по разширяването като „расистки“ и добави, че авторът на черновата на доклада има по-тесни отношения с „терористите“, отколкото с тези, защитаващи демокрацията.

По думите на Йомер Челик турският народ е платил цена за защита на демокрацията при опита за преврат и решението на Европарламента не е достойно за доверие, тъй като е далеч от разбирането на този факт. Турция връща обратно този доклад, който може да бъде закачен на портите на музей на расизма и ислямофобията, допълни Челик.

По-рано в сряда на заседание в Страсбург евродепутатите приеха резолюция, призоваваща за официално замразяване на преговорите за членство на Турция заради проблемите с демокрацията в страната. Подобно решение обаче може да бъде взето от Европейската комисия и държавите-членки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени