Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на бъбрека:

Марин Георгиев: Расте броят на пациенти с тумори на бъбрека

| обновено на 14.03.19 в 10:57
2
Снимка: Архив

На днешния ден отбелязваме Световния ден на бъбрека. Световната кампания тази година е под наслов "Бъбречно здраве за всички и навсякъде". Българите разполагат с най-модерното лечение на бъбречните заболявания, каза за "Хоризонт" доц. Марин Георгиев, председател на Българското урологично дружество, началник на Клиниката по урология в Александровска болница:
    

"По отношение на бъбречните заболявания сме въвели всички нови диагностични и лечебни методи. По отношение на туморните заболявания на бъбреците провеждаме всички съвременни минимално-инвазивни методи на лечение. В нашата страна извършваме рутинно и роботизирани операции".

Въпреки това обаче расте броят на пациенти с тумори на бъбрека, както и нараства заболеваемостта от камъни в бъбреците, каза още доц. Георгиев. По думите му заради подобрената диагностика все повече тези заболявания се откриват в по-ранен стадий. 

"Пада процентът на пациентите с големи тумори, с разсейки, но все пак той е доста по-голям, отколкото случаите в Западна Европа и Америка", посочи специалистът. 

Доц. Георгиев отбеляза, че ракът на простата вече е най-често срещаният рак при мъжа. Затова информираността в тази област е много важна, добави той. Според него разковничето и тук е ранната диагностика, защото заболяването може да бъде излекувано почти на 100%.

В предаването „Хоризонт до обед“ доц. Анелия Буева – национален консултант по детска нефрология, припомни, че Световният ден на бъбречните заболявания датира от 2006 г., когато се обявява необходимостта от разговори за бъбречното здраве. Тогава това се прави заради настъпваща пандемия от бъбречни страдания, добави тя.

„Българските детски нефролози успяха между 2010 г. и 2013 г. да направят скрининг за скрита бъбречна заболеваемост. От началото на 2013 г. нашата инициатива за профилактично преглеждане с ултразвук на коремните органи, специално на бъбреци, достигна до всяко българско дете“, каза доц. Буева.

По думите й втората причина за бъбречно заболяване след аномалиите е наличие на белтък в урината. Затова след 2014 г. всяко дете в училищна възраст един път годишно се изследва за белтък в урината, каза доц. Буева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна