Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машинното гласуване и кибератаките – предизвикателството пред кандидатите за членове за нова ЦИК

| обновено на 14.03.19 в 19:29
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание изслуша  20 -те кандидати за нов състав на Централната избирателна комисия.

Повече от 4 часа номинираните представяха вижданията си за развитието на Комисията. Настояха ЦИК да е гарант за прозрачни и честни избори и да работи за повишаване на доверието в изборния процес. В изказването си пред членовете на правната комисия съдия Стефка Стоева, предложена от ГЕРБ за председател на ЦИК подчерта, че в работата ще заложи на върховенството на закона, на приемствеността, но и в развитието на Комисията с оглед на новите изборни правила. Тя изрази увереност, че бъдещите  членове на ЦИК ще са независими:

“Вярно е, че всички номинации се правят от политически партии. Имам предвид свободния мандат, после всички членове би трябвало да работят свободно, неутрално и да не зависят от политическите партии“.

Централната избирателна комисия (ЦИК) да е гарант за прозрачни и честни избори и да се задълбочи обучението на членовете на избирателните комисии. Това бяха част от общите опорни точки по време на изслушването в правната комисия на номинираните кандидати за членове на ЦИК. Техният брой е общо 20.

Сред предизвикателствата, които номинираните посочиха, бяха машинното гласуване, кибератаките и фалшивите новини.

ГЕРБ ще има 7 членове в новата ЦИК. БСП ще има 6, по двама – "Обединени патриоти" и ДПС, а по 1 член ще имат "Воля", "Реформаторският блок" и бившата коалиция около евродепутата Николай Бареков.

ГЕРБ подменя половината си членове, а БСП остава само един от досегашните си. 

ГЕРБ предлага за председател на ЦИК съдия Стефка Стоева от Върховния административен съд, а за нови членове – говорителя на Комисията Александър Андреев, Мирослав Джеров и Димитър Димитров, предложен от Асоциацията на политолозите в България. Партията запазва Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова.

От "Обединени патриоти" предлагат за заместник-председател доцент Таня Йосифова и за член Бойко Арнаудов.

БСП запазва единствено Наталия Цанева от досегашните си членове в ЦИК. Останалите петима са Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Цветанка Георгиева и Емил Войнов.

ДПС ще запази досегашните си двама от трима членове в ЦИК – Севинч Солакова за секретар и Ерхан Чаушев за член.

От "Воля" предлагат Кристина Стефанова, от "Реформаторския блок" – Ивайло Ивков, а коалицията около Николай Бареков – Катя Иванова.

Мандатът на сегашната Централна избирателна комисия изтича на 21-ви март.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна