Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Караджов:

Над 1/3 повече жалби и сигнали до Комисията за защита на личните данни от май 2018 г.

Венцислав Караджов
Снимка: БГНЕС


„От май 2018 г. – от влизане на Общия регламент за защита на личните данни, с повече от 1/3 са се повишили жалбите и сигналите до Комисията за защита на личните данни. На европейско ниво – жалбите и сигналите са 900 хил.“. Това каза пред БНР председателят на Комисията за личните данни Венцислав Караджов.

По думите му при голяма част от жалбите – над 80%, физическите лица действително имат право на своя защита и те я получават, каза той.

Преди европейските избори ЕП въвеждат финансови санкции за политически организации, които умишлено злоупотребяват с лични данни в кампаниите. Във вторник ЕП прие нови правила за политическите кампании, използващи лични данни. Очаква се Съветът на ЕС да приеме новите разпоредби през април. Ангажимент във връзка с регламента ще има и българската Комисия за защита на личните данни.

„В правилата за обработване на лични данни за произвеждане на изборите през май Комисията за защита на личните данни е отразила тези изменения и ги е изпратила на ЦИК за съгласуване. Съвсем скоро тези правила ще бъдат публикувани и всички, участващи в изборите за ЕП, ще трябва да ги спазват“, каза председателят на Комисията.

„Говорим за получаване на предимство пред другите участници в изборите чрез незаконосъобразно обработване на лични данни“, посочи Караджов и даде пример:

„Ако една политическа партия, фондация или коалиция се опитва да закупи например профили във Фейсбук на физически лица или друга информация срещу заплащане, касаеща лични данни, с цел да им предлага персонализирана политическа реклама“.

Когато Комисията за защита на личните данни установи такова нарушение, трябва да го изпрати на европейския орган за европейските политически партии и фондации. Този орган преценява дали нарушението влияе върху европейските избори и дава неправилно предимство на политическото семейство, от което идва тази партия. Ако се установи такова нарушение, на това политическо семейство/партия се налага до 5% санкция от финансирането за изборите през май. Ако се окаже, че нарушенията са съществени в повече от една държава и влияят съществено върху евроизборите, тогава на тази партия ще й се отнеме финансирането за следващата календарна година, обясни процедурата Венцислав Караджов.

По думите му сигналите за такива нарушения ще бъдат подавани от самите потребители.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна