Eмисия новини
от 01.00 часа

Започва 17-ият "София филм фест на брега"

София филм фест на брега


17-ото издание на "София филм фест на брега" започва в Бургас. Откриването в 19 часа е с българския филм "Живи комини". Програмата включва най-доброто от световното кино и прожекции на  „Зелената книга“. Стойностните заглавия в морското издание на фестивала ще се борят за наградата „Сребриста чайка“. Зрителите отново ще имат среща и с интересни личности, свързани с кинопродукциите. Пълнометражните филми са 18, поясни Стефан Китанов:

„Може да гледате „Златната палма“ в Кан – „Джебчии“ на Хирокадзу Корееда. Може да гледате последния филм на Фатих Акин, който беше в конкурса в Берлин. Историята е истинска, а филмът направен по роман. Показваме и последния филм на известния ирански режисьор Джафар Панахи, който все още е под домашен арест в Иран“.

Оригинален език, стилистика, вкус изисква киното като летопис на духа, а упоритото желание на публиката да общува с такова кино насърчава, казва знаменитият Георги Дюлгеров. Има много развлекателни събития за приятно прекарване на времето и не толкова много за висока култура, смята той. В последния фестивален ден, 22 март, ще бъде показан неговият филм „Трампа“ от 1978 година с участието на Петя Дубарова.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


Още от

"Филмирай 2" започва в Ловеч

публикувано на 09.07.19 в 09:04