Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нишан Джингозян: Обещанията, дадени преди референдума за Брекзит, са неизпълними

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Брекзит разкъсва не само политическите партии във Великобритания, но и самото общество, каза пред БНР Нишан Джингозян – експерт в лондонско кметство. Той подчерта, че няма обща позиция или теза, около която британските депутати да бъдат обединени.

„Големият проблем във Великобритания е това, че обещанията, които бяха дадени по време на референдума, са нереални и неизпълними. Не мисля, че дори ако се смени партията, която е в управление в момента, това ще доведе до развитие на събитията“, коментира Джингозян в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него оттук нататък има 4 сценария:

„Във Великобритания бе приет закон, според който на 29 март страната трябва да напусне ЕС, независимо от резултатите от гласуването. Втората възможност е напускане без сделка, което е свързано с огромни икономически последици и няма подкрепата на голямата част от депутатите. Трета възможност – спиране на целия процес на напускане на ЕС, оттегляне на молбата на Великобритания. Четвърта възможност – удължаване на датата на напускане. Причина за това би могло да бъде евентуално нов референдум или предсрочни парламентарни избори“.

Джингозян очаква днес да се гласува забавяне на развода с ЕС. Според него е реална възможността за удължаване на срока с 1 или 2 години, което обаче ще има последствия. Той е категоричен, че в момента няма добра възможност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени