Eмисия новини
от 19.00 часа

Парламентът прекрати пълномощията на Славчо Велков

| обновено на 14.03.19 в 12:09
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прекрати пълномощията на депутата от "БСП за България" Славчо Велков. В мотивите си за напускане на парламента Велков е посочил усложнено здравословно състояние и необходимост от продължително лечение и възстановяване.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че оставката на Славчо Велков е депозирана на 13 март.

Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви пред журналисти:

"Слави претърпя тежка операция, от която има последици за здравето му, но няма да ги коментирам публично, защото това е лична информация. Това е написал и в мотивите си. Казахме му, че уважаваме неговото решение и той е в правото си да иска да си почива, тъй като здравословното му състояние е такова. Разбира се, ще си извървим пътя, който е по Конституция. След уважаването на неговата молба, вече знам, че в ЦИК са пристигнали необходимите документи, така че ЦИК да се произнесе за освобождаването на Слави и влизането на колегата след него. Разбира се, по процедура той трябва да бъде заместен".

Велков беше народен представител от 13 избирателен район – Пазарджик. На негово място в парламента влиза следващият в листата. Според списъка би следвало да влезе третият в листата на БСП за Пазарджик Гурко Митев.

По време на парламентарните избори през 2017 г. обаче имаше преференциален вот, който пренареди листата. Така в парламента преди близо 2 години влязоха Славчо Велков, Йордан Младенов и Надя Клисурска-Жекова.


Още от