Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция подписа договори за 2 милиарда евро с Кения

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция подписа договори в Кения за около 2 милиарда при посещението днес на френския президент Еманюел Макрон, който искат да задълбочи френските икономически връзки с Източна Африка, предаде БТА.

Консорциум начело с компанията Винси (Vinci) получи договор за 30-годишна концесия на стойност 1,6 милиарда евро за управлението на магистрала, свързваща Найроби и Мау Самит в Западна Кения.

Компанията за възобновяема енергия Волталиа (Voltalia) подписа договор за 70 милиона евро за слънчева електроцентрала, а консорциум начело с Еърбъс (Airbus) спечели договор за 200 милиона евро за крайбрежен и морски надзор. Тотал (Total) доизяснява условията на договор за втора соларна централа.

Посещението на Макрон в Найроби е първата визита на френски президент, откакто Кения извоюва независимостта си от Великобритания през 1963 година. Кения е третият етап от африканска обиколка на френския президент, чийто акцент са инвестициите и проблемите на сигурността в Източна Африка. Преди това той посети Джибути и Етиопия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени