Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция чака доставка на Ф-35 през ноември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви днес, че Турция очаква изтребители Ф-35 от САЩ да бъдат доставени през ноември, предаде БТА.

„Въпреки някои изявления процесът на придобиване на самолети Ф-35 върви добре. Наши пилоти и екип по поддръжката продължават да се обучават в САЩ“, каза Акар.

„Очакваме доставка на Ф-35 през ноември в окръг Малатия (Източна Турция). Подготовките на инфраструктурата в Малатия са завършени,“ уточни Акар.

Анкара планира да купи 100 изтребителя Ф-35 от Съединените щати, а турски пилоти се обучават на полигона на военновъздушната база „Люк“ в Аризона.

Турски фирми осигуряват ключови компоненти по програмата за Ф-35, отбелязва още агенцията.

Командващият американските въоръжени сили в Европа генерал Къртис Скапароти междувременно отново заяви вчера, че макар Турция да е важен съюзник от НАТО, Вашингтон не би трябвало да снабдява Анкара с Ф-35, ако тя се сдобие с руска зенитно-ракетна система С-400.

„Наистина смятам, че не бива да доставяме самолети Ф-35, ако има С-400 в Турция“, каза Скапароти.

Преди седмица Държавният департамент за пореден път предупреди, че покупката от Турция на руски зенитно-ракетни системи С-400 от Русия може да доведе до преразглеждане на участието на Анкара в програмата за американски изтребители от пето поколение Ф-35. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени