Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск е готов на продължително отлагане на Брекзит

| обновено на 14.03.19 в 14:12
Доналд Туск
Снимка: БГНЕС

Председателят на Евросъвета Доналд Туск заяви днес, че европейските столици може да одобрят продължително отлагане на Брекзит, предаде АФП.

По време на консултации преди срещата на върха на ЕС следващата седмица Туск заяви, че ще призове 27-те лидери да бъдат отворени за продължително удължаване, ако Великобритания намира за нужно да премисли стратегията си за Брекзит и да създаде консенсус около нея.

Като шеф на Евросъвета Туск ще бъде домакин на среща в Брюксел, която може да се наложи да реши дали да отложи развода с Великобритания за след 29 март.

Днес британските депутати ще гласуват дали да бъде поискано от ЕС подобно отлагане. Правителството на Тереза Мей обяви, че ще поиска отсрочка до 30 юни. 

Попитан за коментар на думите на Туск, говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви лаконично: „Няма да правя никакви коментари за вероятността от удължаване на срока, нито с колко би могъл да бъде увеличен той. Казах ви ясно, че първо трябва да получим обосновано искане от Обединеното кралство, след което то ще бъде в ръцете на лидерите на 27-те и те ще вземат решение по съответния ред“.

Ако Великобритания не е напуснала ЕС до изборите за Европарламент, които са в края на май, тя трябва да избере евродепутати, заяви Схинас.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!