Eмисия новини
от 08.00 часа

Екатерина Михайлова: Няма парламентарна криза

Снимка: БГНЕС

Смисълът и начинът на функциониране на парламента е да се срещат политики. В противен случай имаме парламент, но той е далеч от парламентаризма. Това коментира пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател в НБУ по конституционно право и нормотворчество, два мандата зам.-председател на Народното събрание, по повод обявеното от партия „Воля“ решение да напусне парламента. „Воля“ става втората политическа формация след БСП, която се дистанцира от работата в пленарна зала.

„Работата е вътре в парламента - да изразяваме позиции, колкото и да виждаме дефекти. Изисква се наличието и на управляващи, и на опозиция, защото в демократичното управление трябва да има дебат. И то вътре, а не навън“, каза още в предаването „12+3“ Михайлова.

По думите ѝ Народното събрание формално може да издържи и без „Воля“, и без БСП. Но какъв е смисълът, попита тя и подчерта, че проблемът на напускането е връщането после.

Според Екатерина Михайлова актуалната ситуация в парламента не може да се нарече криза и това няма да доведе до предсрочни парламентарни избори.

„Ако ГЕРБ и Бойко Борисов решат, че по-доброто политическо решение са предсрочни избори, то едва тогава може да се говори за предсрочен вот. Но логиката е да се отиде на европейски избори и тогава да се види кой накъде“, допълни Михайлова.

Екатерина Михайлова е категорична, че всичко, което се случва – с напускащите парламента партии, с т.нар. „закони еднодневки“, които днес се приемат, а утре се отхвърлят, опорочава самите избори, води до загуба на доверието и все по-малко хора се интересуват от политика.

„Затова не трябва да се изненадваме от падането на рейтинга на парламента“, посочи тя.

Михайлова очерта и недостатъците в работата на 44-тото Народно събрание - сред тях са липсата на експертиза, липсата на обществено обсъждане на законите преди влизането им в комисиите.

„Липсва и достатъчно отговорност при приемането на определени текстове", подчерта Екатерина Михайлова.

Интервюто с проф. Екатерина Михайлова можете да чуете в звуковия файл.


Още от
Милчо Левиев

Прощаваме се с Милчо Левиев

публикувано на 18.10.19 в 07:32

Преглед на българския печат

публикувано на 18.10.19 в 07:11