Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Оставката на Мей е все по-обсъждана

Любомир Кючуков
Снимка: Росица Александрова

Ако тази вечер няма позитивно решение в британския парламент, а именно отлагане на датата за Брекзит, то тогава според закона Обединеното кралство автоматично напуска Европейския съюз (ЕС) в полунощ на 29-и март без договор. Това коментира пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш посланик на България във Великобритания. Парламентът на Великобритания трябва да реши дали ще отложи Брекзит, като предложението е датата за излизане от ЕС да се измести за края на юни.

„След това обаче следва основният въпрос - с каква цел и за колко време. Отговорът на Мей е за срок от 1 до 3 месеца, като отлагането е техническо, за да се финализира старото споразумение“, допълни Кючуков в предаването „12+3“.

„Когато говорим за Брекзит, никога не могат да се изчерпят всички опции. Все по-активно се обсъжда възможността за оставката на Тереза Мей. Обсъждат се дори имената на евентуалните ѝ приемници. Това би могло да накара и британският парламент, и ЕС да приемат едно дългосрочно отлагане и започване на процеса отначало. Но и оставка на Мей няма да е достатъчна, защото ще трябва някой от Лондон да поиска официално от ЕС отлагане, а няма да е ясно кой ще може законно да направи това“, подчерта Любомир Кючуков и поясни, че при удължаване на срока за Брекзит Великобритания ще трябва да участва в европейските избори, но тогава ще се появят и нови проблеми.

„Ако има отлагане, е възможен втори референдум за излизане на Кралството от ЕС, но преди това ще трябва да се мине през предсрочни парламентарни избори и ново правителство“, допълни Любомир Кючуков.

Интервюто с Любомир Кючуков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени