Eмисия новини
от 18.00 часа

Седем страни от НАТО отговарят на изискванията за разходи за отбрана

Йенс Столтенберг, генсек на НАТО

Седем от 29-те страни от НАТО постигат целите на алианса за разходи за 2018 г., показаха днес нови данни, цитирани от АФП. Това обаче едва ли ще удовлетвори президента на САЩ Доналд Тръмп, който отдавна се оплаква, че страната му издържа до голяма степен пакта.

Освен САЩ шест други държави са отделили по 2% от своя БВП за отбрана: Великобритания, Гърция, Естония, Латвия, Литва и Полша.

Въпреки че страните от Алианса са обещали да постигнат заложената цел до 2024 г., неуспехът на много от тях дори да я доближат разгневява Тръмп, за когото по-рано бе съобщено, че неформално е заплашвал САЩ да напуснат Северноатлантическия пакт.

Той е особено недоволен от Германия, която през миналата година е увеличила средствата от 45 на 50 млрд. долара и това е едва 1,23% от нейния БВП.

Публикуваният днес Годишен доклад на генералния секретар на НАТО за 2018 г. сочи, че разходите на България (1,535 млрд. лева) са увеличени с 20 процента в сравнение с година по-рано. Но тя и много други страни изостават от целта, отбелязва Ройтерс. 


Още от

Полякиня роди шестзнаци

публикувано на 20.05.19 в 18:31