Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът е бил основното съдилище, от което са искани СРС през 2018-а

Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд е бил основното съдилище, от което през 2018 година са били искани специални разузнавателни средства (СРС) – 3300 от общо около 4500 искания за цялата страна, отчетоха от съда.

Обяснението от миналата години в него, освен делата срещу организирана престъпност и делата за тероризъм, се гледат и т.нар. "корупционни дела".

На въпрос за констатацията в оповестения днес доклад на Държавния департамент, че макар правителството да разполага с механизми да разследва и наказва злоупотребите и корупцията, безнаказаността продължава да представлява проблем, новоизбраният председател на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова отговори:

"И вие сте забелязали, че в обществото има едно неудовлетворение от работата на съдебната власт въобще. Но виждам какви усилия полагат колегите ни да се справят с големия обем дела и желанието им съвсем точно да приложат закона, обективно и изцяло върху доказателствата, които са събрали, като се абстрахират от всякакви странични влияния. Полагаме ги тези усилия, не казвам, че сме се справили".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени