Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Свидетелите на Путин" – киносвидетелство на събитията около операция "Приемник"

Кадър от филма „Свидетелите на Путин“
Снимка: siff.bg

„Свидетелите на Путин“ – документален филм с международни отличия, ще бъде показан в рамките на София филм фест. Лентата представя документални свидетелства за причините и последствията от операция „Приемник“ – Русия с президент, управляващ страната и днес.

Целият филм е заснет от 1999 до 2001 година. Сниман е в интимна близост до Путин, до Елцин, до Горбачов, до хората, реализирали проекта на приемствеността.

„В този филм няма разкази, спомени, това е уникално киносвидетелство на събитията. Филмът показва, че всеки би могъл да бъде назначен за приемник, защото това се е случило в недемократичните институции, извън избора на хората. Това беше задкулисно решение от един много тесен кръг лица, основавали се на единствено на лични интереси“, каза за предаването „12+3“ режисьорът на филма Виталий Мански.

Мански подчерта, че е невъзможно филмът да бъде показан в Русия.

„Ако искаш да покажеш филм в Русия – дори за кокошка или за котката си, трябва да получиш държавна регистрация от цензурата. Ако искаш да покажеш филм въпреки цензурата, държавата започва с глоби и преследвания“.

Виталий Мански коментира и актуалната политическа картина в Русия:

„Опозицията в Русия се унищожава още в зародиш. В Русия е унищожено гражданското общество, което може да служи за платформа на опозицията. /.../ Империите не се създават на държавна основа, а на основата на съвременния бизнес. Путин не разбира тези неща. Той смята, че Крим може да бъде завзет посредством военен десант. /.../ Дори в най-големия си кошмар не мога да си представя, че е възможно да започне война между Русия и Украйна. Това е отвъд човешкото разбиране".

Интервюто с Виталий Мански можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени