Eмисия новини
от 18.00 часа

Александър Маринов: В новата ситуация ДПС държи всички козове

„Новата ситуация означава, че управляващите стават абсолютно зависими от ДПС. В момента ДПС държи в ръцете си не силните, а всички козове. Това е трудна ситуация за ГЕРБ“. Това каза пред БНР политологът проф. Александър Маринов по повод обявеното намерение на партия „Воля“ да напусне парламента.

„Практиката показва, че продължително време е невъзможно да се поддържа кворум със 121 или със 122 депутати. /…/ В случая не става дума за някаква гениална комбинация на ДПС, просто другите се разпадат неудържимо. Въпросът е как и дали ДПС ще успее да отиграе тази ситуация“, коментира още Маринов в предаването „Нещо повече“.

Според Александър Маринов от „Воля“ са заявили не конкретно решение да напуснат работата в пленарна зала, а по-скоро са поставили ултиматум пред управляващите и правят опит за натиск:

Силата на „Воля“ не е достатъчна, за да крепи правителството, ако ги разглеждаме като алтернатива на „Обединени патриоти“. С една дума, може само да гадаем за мотивите за тази маневра на „Воля“. Пророчески се оказаха думите на депутата Георги Марков, който каза, че сме свидетели на една парламентарна агония. Тази агония се задълбочава обаче и е необратима“.

Интервюто с Александър Маринов можете да чуете в звуковия файл.

Още от