Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли България споразумение за нови изтребители до лятото

Пред комисията по отбрана Красимир Каракачанов каза, че няма определени пилоти, които да започнат тренировка, ако има сделка.
Снимка: Добромир Видев

Ще има ли България споразумение за нови изтребители до лятото? Министърът на отбраната допусна, че това е възможно, но с уговорки. От фирмата обясниха, че въпросът все още се обсъжда между двете държави. 

"Информацията на заместник външния министър Георг Георгиев от САЩ, че българското правителство очаква страната ни да приключи преговорите за закупуване на американските изтребители F-16 през лятото, изненада донякъде военното министерство", каза военният министър Красимир Каракачанов. Той обясни, че до началото на юни може да се очаква Американският конгрес да е гласувал предложението. И тогава България да получи оферта. 

"До края на юли би следвало да се намери решение", каза министърът за сключването на договора. Но има три теми, за които досега и двете страни не казват подробности. 

Директорът на бизнес развитие на производителя F-16 Джим Робинсън уточни, че ако преди лятото има договор, първите машини ще дойдат през 2023 година. 

"Преговорите мисля, че вървят добре. Но решението е основно на правителствата. Надяваме се договор да има това лято. Ако се стигне до споразумение, най-вероятно американското правителство ще предаде писмото за споразумението това лято. Подходът ни остава цялостен, тоест, самолетите, таргетиращите устройства, въоръжението. За осем самолета", каза Робинсън.

Пред комисията по отбрана Красимир Каракачанов каза, че няма определени пилоти, които да започнат тренировка, ако има сделка. 

Министерството на отбраната иска повече часове по патриотично възпитание в училищата. Според Красимир Каракачанов петте часа сега не са достатъчни. Той поиска депутатите от комисията по отбрана да съдействат. Министърът допълни, че клиповете за кампанията „Бъди войник“ струват към 30 хиляди лева. Но това не е достатъчно. Министерството даже е проучвало възможността за реалити формат за военната професия.

За 800 свободни места за нови военни има пари в армията тази година. Недостигът на кадри е към 3000. Очакват се нови конкурси в ВМС и ВВС. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна