Eмисия новини
от 08.00 часа

Колеблива търговия на американските акции на Уолстрийт

Основните американски фондови индекси се движат вяло около техните вчерашни нива на затваряне през първите часове на търговията на Уолстрийт в четвъртък, тъй като инвеститорите изглеждат разколебани относно прогреса за постигане на търговска сделка между САЩ и Китай, от смесените до по-слаби китайски икономически данни, приземяването на всички самолети на "Боинг" от модела 737 Max 8 и 9 и с оглед на продължаващата сагата "Брекзит" преди поредния вот по-късно тази вечер в британския парламент.

Индексът DJIA се понижава или покачва с около 40 пункта спрямо вчерашното ниво на затваряне, когато нарасна с близо 150 пункта (с 0,58%), като и индексите S&P500 и Nasdaq Composite остават без ясна посока на движение, нараствайки, или спадайки със скромните 0,1% - 0,2%.

Забавянето на растежа на китайското индустриални производство през януари и февруари до 17-годишно дъно е пореден сигнал, че втората по сила световна икономика продължава да отслабва.

В същото време отслабват надеждите за скорошно търговско споразумение между САЩ и Китай, след като агенция Блумбърг съобщи, че очакваната от мнозина среща между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин ще бъде отложен най-рано за април. В сряда вечерта Доналд Тръмп пък отново намекна, че може да се откаже от търговска сделка с Китай, ако тя не включва защита на интелектуалната собственост - основен "препъни камък" по време на проведените през последните месеци преговори между двете страни.

Междувременно сагата Брекзит остава в пълна сила, след като снощи британският парламент гласува, че Великобритания не може да напусне Европейския съюз без преди това да бъде постигната сделка, а тази вечер предстои вот за евентуално временно отлагане на планираното за 29-ти март излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Акциите на "Боинг" се понижават с нови 0,8%, след като и САЩ "приземиха" временно всички пътнически самолети тип 737 Max 8 и 9 до изясняване на причините за катастрофата в неделя, при която загинаха всичките 157 души на борда на самолета от този клас. В последствие американският авиогигант обяви, че прекратява полетите на всички 371 машини от този модел.

Спад с 1,64% бележат и акциите на Facebook, след като "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Федерални прокурори на Съединените щати са започнали криминално разследване срещу "Фeйсбук" във връзка със сделки за споделяне на потребителски лични данни, които голямата социална интернет медия е сключила с други технологични компании.

На другия полюс са акциите на General Electric Co., които нараства с над 3%, въпреки че компанията обяви, че очаква трудна година, но обеща по-добро представяне и отскок на печалбите през 2020-а година и след това.

Акциите на Apple пък нараства с 1,25%, след като анализаторът в банката Morgan Stanley - Кейти Хубърти даде позитивна прогноза за технологичния гигант, визирайки предварителни сигнали за стабилизация на продажбите на iPhone-и в Китай.


Още от

За избора на кредитор

публикувано на 17.10.19 в 15:45