Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концесията за мрамор в Куртово Конаре е дадена на Районната прокуратура

2
Протест пред министерството на енергетиката за спиране на кариерата край село Куртово Конаре.
Снимка: БГНЕС

Концесията за добив на мрамор в пловдивското село Куртово Конаре е дадена на Районната прокуратура Пловдив. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов пред жители на селото, които протестираха за пореден път пред министерството с настояване концесията да бъде спряна.

С църковен кръст и с развети черно знаме и национален трибагреник протестиращите настояват концесията за добив на мрамор да бъде прекратена. Те твърдят, че концесионерът не спазва концесионния договор и превишава правата си.

“В момента на концесията има 5 багера, 4 фадроми, 3 стационарни трошачно-пресевни инсталации и няколко мобилни. Свръхдобив! Уж Министерството на енергетиката ги проверява, уж има планови проверки. Едната от инициативите, които готвим, ако тези престъпления не престанат, които са за наша сметка, да направим палатков лагер, докато исканията не се изпълнят, докато тая скандална концесия веднъж наистина не се прекрати“, коментира жител на селото.

На поканата на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов да проведат разговор, жителите на село Куртово Конаре, дошли на протеста днес, не се съгласиха и отхвърлиха отправената покана.

“От всички проверки, които извършихме до настоящия момент, нашата позиция е, че исканията, които излагат тези граждани, са неоснователни. Министерството на енергетиката е подготвило цялата информация по тази концесия и е предоставена за проверка на Районна прокуратура-Пловдив“, каза зам.-министър Красимир Първанов, след като жителите на селото отказаха поканата за разговор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия