Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Време е да се сложи край на военните действия в Сирия

| обновено на 15.03.19 в 08:17
Екатерина Захариева на конференцията „Брюксел III“
Снимка: Пресцентър на МВнР

Време е да се сложи край на военните действия в Сирия и фокусът да бъде поставен върху усилията за постигане на устойчив мир. Това заяви в Брюксел заместник министър-председателят и министър на външните работи  Екатерина Захариева, която участва конференцията „Брюксел III“ на тема „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

“Времето е ресурс, който може да се използва за изграждане или за разрушаване. Време е да се сложи край на военните действия в Сирия и фокусът да бъде поставен върху усилията за постигане на устойчив мир. Време е да се сложи край на безнаказаността и да се гарантира, че извършителите на ужасяващите зверства в тази страна ще бъдат изправени пред правосъдието. Дължим го на сирийския народ, на невинните цивилни, които са загубили живота си, и на тези, които се намират в нужда”.

Европейският съюз и ООН са съпредседатели на форума, в който участват представители на над 80 държави и международни организации. От страна на ЕС домакини на конференцията са върховният представител Федерика Могерини и комисарите Йоханес Хан и Христос Стилианидис. 

Българският първи дипломат отбеляза, че днес 80% от сирийците живеят под прага на бедността и около 11,7 млн. сирийци са зависими от хуманитарната помощ. "Конфликтът в Сирия засяга сериозно както съседните страни, така и региона като цяло и ние оценяваме усилията на приемащите страни да облекчат страданията на бежанците", заяви тя. Международната общност и ЕС ще продължат да бъдат ангажирани с подобряването на  хуманитарна ситуация в Сирия, но това трябва да върви ръка за ръка с възстановяването на политическия процес в страната.

България е част от усилията на ЕС за справяне с тежкото положение, в което се намират сирийските бежанци. "Ще продължим да подкрепяме сирийските бежанци на територията на Турция и ще внесем 3,19 млн. евро в рамките на Механизма на ЕС за бежанците в Турция. Допълнително се ангажираме да предоставим 150 000 евро през 2019 г. по линия на Службата  на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Фонда на ООН за населението. Тези средства ще бъдат предназначени за подкрепа на дейности, насочени към справяне с катастрофалната хуманитарна ситуация в Сирия.

След конференция в Брюксел на външните министри от Европейския съюз за Сирия, вицепремиерът Екатерина Захариева потвърди, че България ще отпусне над 3 милиона евро по механизма за подпомагане на бежанците в Турция за периода до 2023 година, както и 150 хиляди евро за разселените в Сирия за тази година:

"Говорейки за предоставянето на хуманитарна помощ за държавите, които са с най-много бежанци сирийски, съседните държави, и съответно за разселените лица и за сирийците, които се намират на територията на Сирия, трябва да имаме на първо място предвид, че всъщност това са пари за нашата сигурност".

Днес се навършват осем години от началото на войната в Сирия, отбелязват международните информационни агенции.

  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна