Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие промените в Изборния кодекс на първо четене

| обновено на 15.03.19 в 11:02
Снимка: БГНЕС

На първо четене парламентът реши да се върне старият праг на преференциите. Това стана, след като бяха приети предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ.
От гласувалите 139 депутати 138 бяха "за", а един се въздържа.
Връщането на старите по-ниски прагове на преференциите, предложени от ГЕРБ, вече е факт. Законопроектът предвижда възстановяване на прага на преференциите - 5 % за евроизборите и 7 % за парламентарните и местните избори.

Данаил Кирилов от правната комисия обясни ангажимента на управляващите:

"Народните представители от политическа партия ГЕРБ изразяваме и потвърждаваме и не се изменяме по никакъв начин, потвърждаваме волята си в този законопроект за възстановяване на преференциалните прагове такива, каквито бяха - за добро или за лошо".

Не бяха приети предложенията на ДПС за повече секции в чужбина и агитация на майчин език. Депутатът от ДПС Йордан Цонев даде примери защо е необходима тази промяна:

"Какво толкова  има да кажеш две думи на майчин език в превод? Какво се случва с официалния български език? Накърнява се националното достойнство ли, националната чест, ли? Онзи ден президентът говори на английски език в официален разговор с представител на една голяма организация, и това не е първият случай. И други наши представители говорят на английски, на френски в официални делегации, не на български с превод, а на други езици. Е, добре, значи за едните може, за другите не може".

Не бе прието предложението на ДПС за отпадане на ограничението за разкриване на 35 избирателни секции в страни извън Европейския съюз. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ цитира европейска директива.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов поясни, че ГЕРБ са готови на дебат, но времето, което остава до европейските избори, е твърде кратко и трябва да се вземат повече технократски решения:

"Убеден съм, че колкото по-бързо приемем промените в Изборния кодекс, толкова по-бързо ще дадем и съответната устойчивост на ЦИК - да може да се концентрира върху процедурните правила и методическите указания, които трябва да бъдат изготвени".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна