Eмисия новини
от 05.00 часа

Близо $7 млрд. за Сирия събра дарителска конференция, свикана от ЕС и ООН

Изглед от разрушен сирийски град
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дарителска конференция, свикана от ЕС и ООН, събра близо 7 милиарда долара за възстановяването на Сирия през тази година, съобщиха от Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, цитирана от ДПА. Парите, които надхвърлят планираната от конференцията сума от 6 млрд. долара, ще отидат в помощ на населението в Сирия и сирийците, избягали в съседни страни, главно в Йордания и Ливан.

"Ройтерс" допълни, че ООН искаше от западните дарители за тази година 3,3 млрд. долара в помощ на хората вътре в Сирия и 5,5 млрд. долара за бежанците из региона. Сега международната организация събра повече в сравнение с миналата година, когато поиска подобна сума, но получи под две трети от заявката си.

Европейският съюз, който е най-големият дарител, отпуска за тази година 2 милиарда евро. В тази сума са включени парите, договорени с Анкара за издръжка на сирийските бежанци в Турция.

Близо 12 милиона души в Сирия спешно се нуждаят от помощ, а 5,6 милиона сирийски бежанци са настанени и изхранвани в Турция, Йордания, Ливан, Ирак и Египет. Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, който неотдавна посети Сирия, каза, че хората там живеят в ужасяващи условия, които надхвърлят човешките представи. Той прикани държавите да финансират доставките на храна, вода и медицински материали.

"Ройтерс" отбеляза, че западните дарители трябва да се противопоставят на настояването на президента на САЩ Доналд Тръмп съюзниците да понесат по-голямата част от бремето за възстановяването на Сирия.

Още от
Американски войници се подготвят да разтоварят техниката в база в Литва, близко до руската граница.

Батальон US войници пристигна в Литва

публикувано на 21.10.19 в 21:35