Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация на ученици и студенти пред парламента в Никозия заради климатичните промени

Пясъчна буря в Никозия
Снимка: Бранислава Бобанац, архив

Повече от 300 ученици и студенти излизат днес на демонстрация пред парламента в Никозия, включвайки се в разрастващата се световна младежка кампания за борба с климатичните промени.

Кипърските младежи призовават правителството и парламента в Кипър да предприемат по-активни мерки и действия срещу климатичните промени. В декларацията си те настояват за приоритетни политики за намаляване на парниковите газове, увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници, намаляване на използването на пластмасови изделия и замърсяването с тях в страната.

Според международни учени Източното Средиземноморие и Близкият Изток е един от най-засегнатите и най-застрашени региони в света от климатичните промени.

Правителството на Kипър излезе с международна инициатива, като заяви готовност страната да поеме координираща роля в усилията на Източното Средиземноморие и Близкия изток за противодействие на климатичните промени. В момента се водят разговори за общи действия с 15 държави от региона, инициативата се подкрепя от ООН и ЕС.

Целта на това сътрудничество е страните да разработят и приемат регионален план за действие за намаляване на отрицателното въздействие на климатичните промени върху околната среда, селското стопанство, туризма, здравеопазването.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна