Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Маринова: Родителите са най-добрите специалисти за децата с проблем

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Родителите са най-добрите специалисти за децата с проблем. Това каза пред БНР Тони Маринова, председател на Сдружението „Синдром на Даун“, България.

В събота, 16 март, предстои конференция за проблемите на децата със синдром на Даун, аутизъм, детска церебрална парализа и мозъчни травми. Поводът е Международният ден на хората със синдром на Даун – 21 март. Гост-лектор на събитието е Робърт Домен – основател и ръководител на Националната асоциация за детско развитие в САЩ.

„Идеята е да направим три интерактивни лекции с отговор на въпроси. Робърт Домен ще отговаря и ще разясни три теми – синдром на Даун, аутизъм и мозъчни травми и увреждания. Той ще разкаже за всички нови обучителни и образователни модели, които следват техните специалисти. Те казват, че е важно дори само по минута на ден да правите едни и същи модели за заучаване на нещо. Ако всеки ден вие упражнявате това умение в рамките дори само на 1 минута, мозъкът го запаметява. За тях потенциалът на всеки е неограничен, важното е той да се развива. Другото много важно нещо е да се знаят силните страни на този човек и именно там да се набляга“, разказа Маринова в предаването „Преди всички“.

„Трябва да сме единни, трябва да сме отбор във всяко едно отношение и да мислим за общото, а не за частното“, категорична е още Тони Маринова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени