Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Румъния изградиха най-мощния лазер в света

Снимка: БНТ

Румънското правителство съобщи, че лазерът, инсталиран в южния град Мъгуреле, недалеч от Букурещ, е достигнал максималната си мощност от 10 петавата или "една десета от мощността, с която Слънцето въздейства на Земята, концентрирана в един лъч светлина", предаде "Аджерпрес". Румънският премиер Виорика Дънчила изпрати поздравително писмо до изследователския екип и го увери в цялата подкрепа от страна на правителството към проекта ELI-NP за изграждане на най-мощния лазер в света.

Проектът ELI-NP, който включва над 120 румънски и чуждестранни учени, е на обща стойност 356 милиона евро, от които 311 милиона евро са осигурени от еврофондове. Той представлява румънският компонент от паневропейския проект ELI, започнат през 2005 г. с участието на 13 европейски страни и който се очаква да се превърне в най-модерната световна структура за изследване на фотонното лъчение с екстремни характеристики. Другите два компонента ще бъдат изградени в Чехия и Унгария.

"С помощта на този лазер можем да създаваме нови явления, да проследяваме поведението на материята в екстремни условия, каквито досега нямаше на Земята, може би във Вселената съществуват и ще се опитаме да разкрием някои от тайните на Вселената", заяви директорът на проекта Николае Замфир.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени