Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 370 000 убити за 8 години война в Сирия

Сред жертвите има 112 623 цивилни, включително повече от 21 000 деца и 13 000 жени.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Над 370 000 души са убити, от които  от началото на войната в Сирия, навлизаща днес в деветата си година, сочат данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), предаде БТА.

Сред жертвите има 112 623 цивилни, включително повече от 21 000 деца и 13 000 жени, посочват правозащитниците, разполагащи с обширна мрежа от източници в цялата страна, съобщи АФП.

Убити са около 125 000 войници от сирийската армия и от съюзени с нея милиции, сочат новите данни на базираната във Великобритания организация СЦНЧП. Загинали са и 67 000 бойци от други, например кюрдски сили.

Освен това са убити и близо 66 000 джихадисти, по-специално от групировките „Ислямска държава“ и „Хаят Тахрир аш Шам“, бившия сирийски клон на Ал Кайда, добавят правозащитниците.

Общо около 13 милиона сирийци са били разселени или са избягали в други страни.

Избухнал по време на предприети от режима кръвопролитни репресии срещу мирни продемократични демонстрации, конфликтът в Сирия се превърна с течение на годините в комплексна война с участието на бунтовнически групировки, джихадистки движения и чуждестранни сили, водена на все по-разпокъсана територия, посочва АФП.

През последните години режимът на Башар Асад успя да си върне много изгубени територии, превзети преди време от бунтовници и джихадисти, благодарение на основните си съюзнници - Русия и Иран, но една трета от земите на страната все още не са под контрола на Дамаск.

Войната причини масови разрушения на инфраструктури и унищожи редица ключови сектори от икономиката, включително петролния.

Щетите се оценяват на 400 милиарда долара (353 милиарда евро).

Президентът Асад заяви в неделя, че страната му е в „икономическа блокада“ заради международните санкции, наложени на режима от началото на войната.

Изцяло в дипломатическа изолация от 2011 г. насам, сирийският режим от известно време плахо се завръща на регионалната сцена, заключава АФП във връзка със скорошните съобщения от Обединените арабски емирства и Бахрейн, че откриват отново посолствата си в Дамаск.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени