Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педиатри предупреждават, че лошата храна води до генетични промени

| обновено на 15.03.19 в 16:52

Влошената околна среда и лошата храна водят все по-често до генетични промени, в резултат на които редица заболявания, характерни за възрастните, се проявяват в много ранна детска възраст. Този проблем е един от основните, по който дискутират над 250 педиатри на национална конференция в Арбанаси.

Храните отрови влияят пагубно на стомашно-чревния тракт, обмяната на веществата и водят до генетични промени, предупреди детският ендокринолог проф. Мая Константинова.

„Неправилният начин на живот ни прави да бъдем променени генетично, а най-важното е, че тези промени в гените се предават“, подчерта тя. 

Все повече заболявания, характерни за възрастните, вече имат тежки проявления при децата, коментира д-р Валентин Точков, началник на педиатричното отделение във Великотърновската болница.

„Гастрити и язви вече се виждат при деца на 4-5 години, захарният диабет, болести на щитовидната жлеза“, каза д-р Точков.

„Проблемът с недостига на кадри е сериозен и в педиатрията, но по-тревожно е, че медиците не умеят да комуникират с пациентите си. 50 от 100 жалби срещу лекари не показват нарушения, а са в резултат на влошена комуникация“, предупреди проф. Владимир Пилософ.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна